Unplugged-The Rock blog

8.10.06

Nick Cave and the bad seeds: The good son (1990)

Ο Nick Cave, αυτός ο καταραμένος crooner κάθισε στο πιάνο του. Κλείδωσε προσωρινά τις παλιές του εκρήξεις και συσκέφθηκε με τον εαυτό του. Ξεφύλλισε τη Βίβλο και μουρμούρισε μερικά λόγια χτυπώντας ευγενικά μερικές συγχορδίες. Ενδοσκόπηση. Στο βάθος ακούστηκαν έγχορδα. Οι Bad Seeds έκλεισαν τους ενισχυτές μαζί με τα φώτα και πιάσανε τα κρουστά. Ο Mick Harvey χτύπησε το βιμπράφωνο. Οι fans ξίνισαν τα μούτρα τους. Ήταν 1990.

Όταν πρωτάκουσα αυτό το album νόμισα ότι μπαίνω σε εκκλησία. Μια εκκλησία στη μέση της βροχής του φθονερού κόσμου με θόλο της τον γαλάζιο ουρανό με ηλιόλουστα πολύχρωμα βιτρώ, και ορχήστρα με λευκά κοστούμια. Κόσμος πολύς, μετανοούντες αμαρτωλοί έμπαιναν από τη επιβλητική πύλη σκουπίζοντας τις λάσπες της βροχής από τα παπούτσια τους. Η εκκλησία της αγάπης άνοιξε.

Στίχοι δυνατοί που μιλάν τη γλώσσα της ψυχής, ήχοι από το χτες που ήσουν σίγουρος ότι κάπου τους είχες ξανακούσει, παραδόσεις, γκόσπελ και κατάνυξη. Η βραζιλιάνα Viviene Carniero την οποία ερωτεύτηκε τότε, έσταξε βάλσαμο στην ψυχή του. Έγραψε το Foi na cruz (πάνω στο Σταυρό) που βασίζεται σε έναν βραζιλιάνικο προτεσταντικό ύμνο. Ακολουθούν τα υπόλοιπα το ένα καλύτερο από το άλλο: The Good Son, Sorrow's Child, The Weeping Song, The Ship Song, The Hammer Song, Lament, The Witness Song και Lucy.
Μια συλλογή τραγουδιών σκοτεινή, αλλά και αισιόδοξη, ερωτική όσο και ψυχοκαθαρτική, που δε φιλοδοξεί να αποκτήσει κοινωνούς του εσωτερικού της μηνύματος. Τους έχει ήδη. Από το πρώτο κιόλας άκουσμα. Παραγνωρισμένος στην εποχή του, κλασσικός πλέον, έδωσε βάρος στην ανθρώπινη πλευρά του Cave και στον κάθε ένα μας που ακούμε μουσική για να μεταμορφωθούμε σε δυνατά και τεράστια ξωτικά που θέλουν τον κόσμο στα νύχια τους.

Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια και πολλά χιλιόμετρα περπατημένα μέσα στη δισκογραφία του Nick Cave μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι κάπως έτσι πρέπει να είναι ο ήχος της αγάπης. Που γίνεται τόσο δυνατός μια βροχερή μέρα σαν αυτή...

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το The Good son βασίζεται στο αφρο-αμερικάνικο παραδοσιακό τραγούδι "Another Man Done Gone", και το The Witness song στο αμερικάνικο gospel "Who will be a witness?".


1 Comments:

Blogger Xνούδι said...

γιατρέ, θησαυρός λέμε. Θησαυρός.
Ειλικρινά εξαιρετικά κείμενα. Τι να πω...
Περιμένω τα υπόλοιπα. ΟΛΑ!!!!
:)

29/10/06 21:32  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home