Unplugged-The Rock blog

11.12.06

Stu Sutcliffe - Το χαμένο σκαθάρι



Γράφει ο horexakias.

Η άστατη ζωή του Stu Sutcliffe μας λέει τη δική της ιστορία. Ξεκίνησε με τους Beatles,στα τέλη της δεκαετίας του’50. Βρέθηκε μαζί τους στο Αμβούργο για ένα χρόνο τρελής και σκληρής δουλειάς που τους έφερε κοντά, έτσι όπως η ζωή στο Liverpool δεν θα κατάφερνε ποτέ. Όταν οι Beatles επέστρεψαν στην Αγγλία στο τέλος του χρόνου,ο Stu Sutcliffe πεθαίνει τον Απρίλη του ’62. Δυο μήνες αργότερα το συγκρότημα υπέγραψε συμβόλαιο με την EMI και ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις. Τον Οκτώβριο ηχογραφήθηκε το Love Me Do, το οποίο ήταν και το πρώτο,από τα 60 κομμάτια, που ανέβηκε στο #1 των Αγγλικών charts. Όλα ξεκινούν λίγο νωρίτερα όταν ο John Lennon μπαίνει στη σχολή καλών τεχνών του Liverpool. Τότε λοιπόν του συνέβη ότι συμβαίνει συνήθως με τους περισσότερους που μαθαίνουν την τέχνη. Άνοιξε ένας ορίζοντας δημιουργικότητας. Ήρθε κοντά με την τέχνη,με τις θεωρίες των beatniks και διαφόρων άλλων λογοτεχνών και καλλιτεχνών.
Ενώ μέχρι τότε η ζωή του ήταν μια ευθεία γραμμή,ξαφνικά αρχίζει να ταράζεται, όπως το καρδιογράφημα ενός νεκρού που επανέρχεται στη ζωή. Ο Lennon έπαιζε ήδη ένα χρόνο σε ένα γκρουπ, κάτι το οποίο εντυπωσίασε και ενθουσίασε τον Sutcliffe.
Ο Sutcliffe ήταν από μόνος του ένα φυσικό αστέρι. Όμορφος και με μια ιδιαίτερα ταραχώδη ζωή. Χαρισματικός καλλιτέχνης, ο οποίος προσέγγιζε με μια ελαστικότητα τον καμβά, δουλεύοντας με πάθος, με μια ιδιαίτερη αντίληψη και μια τεχνική προχωρημένη για την εποχή του. Έμαθε στον Lennon τους beatniks και ο Lennon του έμαθε για το Rock and Roll. Αυτόματα δημιουργήθηκε μια πολύ καλή και δυνατή φιλία μεταξύ τους, με τον Lennon να ζηλεύει λίγο τη δημοσιότητα του Sutcliffe στο πανεπιστήμιο, την οποία δεν είχε ακόμα ο Lennon.
Μια αναγνώριση που θα ερχόταν στο μέλλον ...παγκόσμια.
Ο Stuart Sutcliffe γεννήθηκε στο Εδιμβούργο στις 23 Ιουνίου του 1940 και όσο ήταν ακόμα μικρός μετακομίζει με την οικογένειά του στο Liverpool. Από την παιδική του ηλικία έδειξε ένα πάθος για την τέχνη ,όσο και αν ο πατέρας του (μηχανικός στο επάγγελμα) δεν ήθελε ο γιος του να ακολουθήσει κάτι τέτοιο. Οι Lennon, McCartney και Harrison είχαν μπάντα ήδη από το 1958 και στις αρχές του ’60 «προσέλαβαν» τον Sutcliffe,βάζοντας ένα φίλο τους να του μάθει τα στοιχειώδη στο μπάσο.
Το πρώτο δικό του ολοκαίνουργιο μπάσο το αγόρασε με τις πρώτες 65λιρες όπου κέρδισε από μια έκθεση ζωγραφικής που έκανε σε ένα κέντρο στο Liverpool.Οι συνομήλικοι Stu και John ήταν έτοιμοι για Rock and Roll.
Αποτυγχάνουν να γίνουν support group στους Billy Fury’s και αυτό λόγω του Sutcliffe ,ο οποίος δεν ήταν και ο καλύτερος μπασίστας που κυκλοφορούσε.
Ο Lennon βέβαια ούτε που να ακούσει για απομάκρυνση του Sutcliffe από το συγκρότημα. Έτσι φεύγουν και πάνε στο Αμβούργο. Ένα ταξίδι πολύ μικρό για τον G.Harrison ο οποίος απελάθηκε λόγω ηλικίας. Εκείνη τη περίοδο αλλάζουν το όνομα τους από SILVER BEETLES σε BEATLES. Ιδέα του Sutcliffe ήταν να κόψουν το silver και ιδέα του Lennon ήταν να αλλάξουν το Beetles σε Beatles.

Στο Αμβούργο βιώνουν μια καταπληκτική προ Beatle mania εποχή,παίζοντας σκληρό garage rock & roll, που δεν έχει καμία σχέση με την Pop του Liverpool. Έχουν ξετρελάνει το κοινό τους, ζουν σε πρωτόγονες συνθήκες και μέσα στη κατάχρηση. Τα μέρη που παίζουν είναι άσυλα για αποβράσματα, όμως μαγνητίζουν και μορφωμένους,που ασχολούνται με τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και μαθαίνοντας τους Beatles βρίσκουν και τη μουσική τους. Εκεί γνωρίζουν και το φωτογράφο Jurgen Vollmer μαζί με την Astrid Kircherr. Ο Sutcliffe ερωτεύεται παραφορά την Astrid, η οποία ανταποκρίνεται. Η Astrid τον φωτογραφίζει ακατάπαυστα και τον ενθαρρύνει να προχωρήσει τη ζωγραφική του. Φτιάχνει ένα studio για να ξεκινήσει, βλέποντας ότι με τη μουσική δεν έχει και ιδιαίτερο μέλλον. Όσο ο Lennon προσπαθεί να τον κρατήσει στο γκρουπ, τόσο ο McCartney θέλει να τον ξεφορτωθεί. Ο Sutcliffe ανακαλύπτει τον παράδεισο και αποφασίζει να μείνει στη Γερμανία, τη στιγμή που υπόλοιποι αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Αγγλία, με τον Lennon πικραμένο για την επιλογή του αυτή.
Ο Sutcliffe και η Astrid παντρεύονται αφού πλέον έχουν αγαπηθεί τρελά. Τον Απρίλιο του 1962 ο Sutcliffe πεθαίνει στο σπίτι της μητέρας της Astrid, μέσα σε δευτερόλεπτα. Έχει προηγηθεί ένας καβγάς, όπου ένα χτύπημα στο κεφάλι του προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία και τελικά το θάνατο.
Ως ζωγράφος ήταν καλύτερος απ’ότι ως μουσικός, όμως το όλο στυλ του, ο τρόπος ζωής του, θα μπορούσαν να τον έχουν ρίξει μέσα στο κόσμο της Rock. Αν το ήθελε και επέστρεφε στην Αγγλία θα μπορούσε να έχει γίνει ένας καταπληκτικός καλλιτέχνης της Pop Art. Ένας νέος Peter Blake. Θα μπορούσε να είναι ένας πραγματικός, κοντινός και καλός φίλος για τον John Lennon στη θέση της Yoko Ono...
{Kάκιστη ηχογράφηση, αλλά από τις πιο σπάνιες. Σύνθεση:
The Beatals: Lennon (guitar/vocals), McCartney (guitar/vocals), Harrison(guitar), Stu Sutcliffe (bass). Also Mike McCartney (percussion) }

5 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

merikes fores einai apofaseis tis stigmis pou epireazoun oli sou ti zoi. poli oraio to post.

11/12/06 16:18  
Anonymous Ανώνυμος said...

Πολύ καλή δουλειά, εξαιρετικές οι φωτογραφίες. Να'χαμε όμως και κανένα demo!
Ωραίο παιδί. Ίδιος ο James Dean!

Μερικοί άνθρωποι απλά δεν είναι φτιαγμένοι από αστερόσκονη...

11/12/06 20:12  
Blogger GLOBAL said...

Moυ κίνησες την περιέργεια horexakia και πληκτρολόγησα για πίνακές του. Mοναχά λίγους βρήκα, επέτρεψέ μου να βάλω τα links παρακάτω.

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.beatlesagain.com/bpix/stuart2.jpg&imgrefurl=http://www.beatlesagain.com/bstu.html&h=311&w=468&sz=37&hl=en&sig2=eRerYEp7IWNvs2NuXbZL9Q&start=2&tbnid=1-o8KW3b1TxQJM:&tbnh=85&tbnw=128&ei=PRZ-RaTLG7TWwgH318TEBg&prev=/images%3Fq%3D%2BStu%2BSutcliffe%2Bpaintings%26svnum%3D10%26hl%3Den%26lr%3D%26sa%3DG

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.beatlesagain.com/bpix/stuart2.jpg&imgrefurl=http://www.beatlesagain.com/bstu.html&h=311&w=468&sz=37&hl=en&sig2=eRerYEp7IWNvs2NuXbZL9Q&start=2&tbnid=1-o8KW3b1TxQJM:&tbnh=85&tbnw=128&ei=PRZ-RaTLG7TWwgH318TEBg&prev=/images%3Fq%3D%2BStu%2BSutcliffe%2Bpaintings%26svnum%3D10%26hl%3Den%26lr%3D%26sa%3DG

http://scoop.diamondgalleries.com/news_images/2667_7092_8.jpg

Τους beatniks τους έμαθα αλλά όλαααα τα υπόλοιπα πρώτη φορά που τα ακούω. Μόλις την Παρασκευή ήμουν σ΄ένα "μνημόσυνο" για τον John Lennon. Ζεστό όργανο το μπάσσο, ομορφάνθρωπος ο Sutcliffe μέσα από τα λόγια σου.

12/12/06 04:49  
Blogger Xνούδι said...

Πολύ καλογραμμένο κείμενο Horexakia.
Σκέφτομαι ότι θα του άξιζε να είναι μέλος μέχρι τέλος στο συγκρότημα θρύλο. Αλλά και πάλι, προσωπικότητες τέτοιες, καλύτερα που δεν μπαίνουν στο παιχνίδι του star system και παραμένουν μέσα στην ομίχλη της άγνοιάς μας γι'αυτά.

Στο κείμενο πρόσθεσα μια ηχογράφηση demo από το 1960 (την pre-Beatles εποχή).

Καλημέρες...

13/12/06 10:33  
Blogger Horexakias said...

- spyros :Δυστυχως ετσι ειναι η ζωη.Με τα καλα της,με τα ασχημα της.Κανουμε τις επιλογες μας και εκεινη μας πληρωνει αναλογα.

- dr.Uqbar :Οριστε που διαμαρτυρεσαι!Βρηκες και demo.Εχω και 'γω καποια,αλλα δεν ξερω ακριβεις χρονολογιες,για να ξερουμε ποιος παιζει ακριβως.Αμα το εχεις το αστερι....Και εχεις δικιο μοιαζει πολυ στο James Dean.

- global :Εγω εχω δει καποιους σε καποιο βιβλιο ,μεταγενεστεροι αυτων που εστειλεςκαι τελειως διαφορετικοι.Μοιαζουν πιο πολυ με Warhol.

- Xνούδι :Εγω παλι νομιζω οτι θα του αξιζε να ειναι ζωγραφος.Ειχε την ικανοτητα και τη δυνατοτητα να γινει θρυλος απο μονος του σε κατι που του ταιριαζε πιο πολυ και το ηξερε καλυτερα.Γι'αυτο το επελεξε και μονος του.

13/12/06 18:26  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home