Unplugged-The Rock blog

22.12.06

Tool 10.000 days - Άλμπουμ της χρονιάς (μου)

5 χρόνια. Αυτό φαίνεται να είναι το χρονοδιάγραμμα το οποίο οι Tool αισθάνoνται ότι είναι ο καλύτερος χρόνος που πρέπει να μεσολαβήσει μεταξύ των άλμπουμ τους.
Τον Μάιο που άνοιγα την ομολογουμένως πρωτότυπη συσκευασία του τελευταίου τους cd (προσαρμοσμένοι μπροστά είναι δύο στερεoσκοπικοί φακοί, η χρησιμότητα των οποίων είναι να μπορέσεις να απολαύσεις τρισδιάστατα τις φωτογραφίες στο καταπληκτικό booklet) αναρωτιώμουν αν θα ακούσω κάτι ανάλογο με το Lateralus (το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε το 2001).
Πριν πατήσεις το play όμως σε ανάλογα ακούσματα, πρέπει να κάνεις delete σε όλα όσα μέχρι τώρα ήξερες ώστε να μπορέσεις να είσαι όσο το δυνατόν αντικειμενικός μέσα στην υποκειμενικότητά σου.

Αυτό και έπραξα για να βρεθώ μπροστά σε ένα καταιγισμό από μυστηριακούς, άλλοτε οργισμένους, άλλοτε μελαγχολικούς και άλλοτε συναισθηματικά φορτισμένους ήχους, δεμένους υπέροχα μεταξύ τους.

Οι Τool αφήνουν διακριτικά πίσω το εντυπωσιακό παρελθόν τους για να μας δώσουν ένα άλμπουμ ολοκληρωμένο τόσο σε ήχο και σύνθεση, όσο και σε μελωδικούς συναισθηματισμούς (πράγμα αρκετά παράξενο για μια progressive heavy metal μπάντα).

Το 10.000 days είναι ένα βήμα μπροστά και αποτελεί εξαίσιο δείγμα της εξελικτικής πορείας του γκρουπ. Ένα άλμπουμ εξομολόγηση των ανθρώπινων αδυναμιών, με κάθε του τραγούδι να στέκεται από μόνο του και όλα μαζί να είναι ένα μεγάλο « κατηγορώ» στο πρόσωπο της σημερινής κοινωνίας.

Τραγούδια ψαγμένα που χωρίς να το κραυγάζουν, σε περιμένουν να τα «κοιτάξεις» καλύτερα, πιο βαθειά και πιο προσεχτικά, αποφεύγωντας να μείνεις μόνο στην ηχητική τους πανδαισία.

Επικά τα Rosetta Stoned, 10.000 Days, αλλά και το Right In Two εντυπωσιάζουν με την «εξυπνάδα» τους. Τα vocals, τα τύμπανα, η κιθάρα τα riffs, όλα ρέουν!

Ο κιθαρίστας Adam Jones δεν είναι αυτό που λέμε «δεξιοτέχνης» αλλά με το παίξιμό του έχει σίγουρα την «ευθύνη» για τον ήχο που χαρακτηρίζει το συγκρότημα. Μαζί με το μπάσο όμως του Justin Chancellor κάνουν ένα εκπληκτικό δίδυμο το οποίο σε πολλά σημεία παραλληρεί.

Ο drummer Danny Carrey είναι κατά γενική ομολογία, ένας από τους καλύτερους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο rock μουσικό στερέωμα και ήταν πολλές οι φορές που απομόνωσα τον δικό του ήχο, διαπιστώνοντας την απίστευτη τεχνική του.

Τέλος η φωνή του group, Maynard James Keenan μας προσφέρει απλόχερα συνεχή ταξίδια από το σκοτάδι στο φως, από την ειρωνία στο χιούμορ και από την μελαγχολία στην υποθάλπουσα αλλά φανερή μετά από αρκετές ακροάσεις αισιοδοξία του.

Ακούγοντας ξανά και ξανά όλα τα tracks από την αρχή, το τελικό μου συμπέρασμα είναι ότι το 10.000 days είναι ο καρπός του έρωτα μεταξύ του Lateralus και του Aenima, και το καλύτερο άλμπουμ που αγόρασα φέτος.
Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως το επόμενο τους κυκλοφορήσει το 2010...

Τracks

1. Vicarious
2. Jambi
3. Wings For Marie
4. 10000 Days
5. Pot
6. Lipan Conjuring
7. Lost Keys (Blame Hofmann)
8. Rosetta Stoned
9. Intension
10. Right In Two
11. Viginti Tres


Right in two

10.000 Days

8 Comments:

Blogger Horexakias said...

Ετσι οπως παρουσιαζεις τα πραγματα και το συγκροτημα ιδιαιτερα και να μην σου αρεσει,θα προσπαθησεις να τους ακουσεις και μια δευτερη φορα.Να τους δωσεις μια δευτερη ευκαιρια,οπως και εκανα.Ωραιο post dear Χνουδι.

22/12/06 20:38  
Blogger Xνούδι said...

Αυτή ήταν υποσυνείδητα και η πρόθεσή μου :Ρ
Να προσυλητίσω τους άπιστους :)
Αστειεύομαι φυσικά.
Για να μην είμαστε υπερβολικοί, η αλήθεια είναι ότι φέτος στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος, ως αναφορά τις ΄νέες κυκλοφορίες, οπότε από τις λίγες καλές παραγωγές έπρεπε να επιλέξω την καλύτέρη κατ'εμε χωρίς αυτό να σημαίνει και ότι είναι ΤΟ αριστούργημα.
Καλημέρα και ό,τι και να κάνεις να περάσεις όμορφα :)

23/12/06 09:22  
Anonymous Ανώνυμος said...

Φαντάζομαι ότι έκανες μια από τις καλύτερες επιλογές μιας και δεν έχω ακούσει ως τώρα όλο το αλμπουμ (θα φροντίσω σίγουρα).
Οι Tool είναι πραγματικά ένα πολύ δυνατό συγκρότημα, με έξοχες ιδέες και μια μνημειώδη rythm section. Τι μπάσα και τι drums!

Ακόμα δεν έχω καταφέρει να ξεπεράσω το "AEnema" του '96. Ελπίζω να το καταφέρω τώρα!
Έτσι κάπως έπρεπε να ακούγεται το σημερινό progressive rock!

23/12/06 13:15  
Blogger GLOBAL said...

Οι αγαπητοί κύριοι από πάνω μου δεν ξέρουν τη μαλαγάνα είναι η κιουρία Χνούδι. Ρε ΄συ από όλα αυτά τα αριστουργήματα από το jukeboxοglobalo, άλλα τόσα που ακούς καθημερινώς αυτόοοοοοοοο είναι το καλύτερό σου; Εδώ κολλάει το ξανθιά είσαι κι ας σου δώσουμε άλλη μια ευκαιρία. Καλά, ας γίνω καλή τώρα. Χνούδι, βρες τα κατάλληλα tools να βιδώσουν όμορφα συναισθήματα μέσα σου την χρονιά που πλησιάζει και που θα χωθεί με το έτσι θέλω στη ζωή ολονών μας.

Κιουρίοι και κυρίες που σας βρίσκω εδώ πρόχειρους, ντυμένους ίσως ακόμα με πιτζαμούλες, καλή μάζωψη γλύκας μελομακάρονου στις ψυχές σας.

23/12/06 13:34  
Blogger Xνούδι said...

Γιατρέ
Κι εγώ κολλημένη με το Lateralus ήμουν, αλλά αποφάσισα να κοιτάζω μπροστά ;) πράγμα που στην συγκεκριμένη φάση μου χάρισε μία ώρα και κάτι λεπτά μουσικής της απόλυτης αρεσκείας μου.
Να κάτσεις να το ακούσεις προσεχτικά. Θα σου αρέσει πιστεύω.

Νέφος
Για δες στον καθρέφτη και πες μας τι χρώμα είναι το μαλλί (σου).
Ομολογώ όμως ότι μου έδωσες μια από τις καλύτερες φετινές ευχές.
Και ότι όντως, έχω ακούσει αριστουργήματα από το jukeboxοglobalo.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους λοιπόν εύχομαι κι εγώ με την σειρά μου και από δω.
Με πολλές μουσικές.

Καλημέρες.

24/12/06 09:20  
Blogger Horexakias said...

Aυτο ειναι προβλημα.Σκεψου δυο ξανθιες να τσακωνονται.Αμαν!!!Καλα Χριστουγεννα σε ολους σας...Ξανθους και μη.

24/12/06 21:36  
Blogger GLOBAL said...

Προς αποφυγή ξανθού τσακωμού, σαν πολύ δεν μου διακοπεύσατε; Άντε κανένα νέο αρθράκι βρε παιδιά!
Ελπίζω να τα περνάτε όμορφα.

28/12/06 18:13  
Blogger Xνούδι said...

Horexakia
Με την συγκεκριμένη ξανθιά σου ορκίζομαι ότι δεν θα μαλώσω ποτέ, γιατί απλά δεν θα είμαι εκεί όταν χρειαστεί να γίνει αυτό.
Α πα πα πα πα
Καλή χρονιά να έχεις εύχομαι :)

Νέφος
Α, εσύ εδώ? ΤΙ ΘΕΣ?????

29/12/06 07:57  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home