Unplugged-The Rock blog

22.2.07

A hard day's write. Οι ιστορίες πίσω από τα τραγούδια των Beatles

Ένα ακόμα βιβλίο έρχεται να προστεθεί στην τεράστια πια βιβλιογραφία των θρυλικών Beatles. Γραμμένο από τον Steve Turner, Βρετανό μουσικό δημοσιογράφο, βιογράφο και ποιητή προσπαθεί να φωτίσει τις ιστορίες πίσω από τα τραγούδια των Beatles. Αλλά ας σούμε τα πράγματα από την αρχή μιας και μόλις τελείωσα την διεξοδική ανάγνωση του.
Η έκδοση είναι άψογη, σε μεγάλο μέγεθος με σκληρό εξώφυλλο και η μετάφραση της Σαμάνθας Κωνσταντέα είναι πολύ καλή. Το φωτογραφικό υλικό είναι υποδειγματικό, και περιέχει μάλιστα κάποιες σπάνιες φωτογραφίες, όπως την ζωγραφιά που ενέπνευσε το Lucy in the sky with diamonds που δημοσιεύεται για πρώτη φορά αλλά όχι εξώφυλλα δίσκων ή singles.
Η κατεύθυνση του συγγραφέα είναι ξεκαθαρισμένη από την αρχή. Αναφέρεται αυστηρά στην ιστορία πίσω από τα τραγούδια που ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν οι Beatles. Δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για τους μουσικούς που έπαιξαν, ούτε για το πως έγιναν οι ηχογραφήσεις, ούτε καν για τραγούδια διασκευασμένα από τους Beatles.
Η αναφορά των τραγουδιών γίνεται με χρονολογική σειρά, με μια περίληψη του άλμπουμ
στην αρχή του κάθε κεφαλαίου.
Η ματιά του Turner είναι καθαρά δημοσιογραφική, αναφέροντας γεγονότα, ονόματα και τις περισσότερες φορές απίστευτες πληροφορίες, απομυθοποιώντας αναπόφευκτα την εικόνα που έχουμε διαμορφώσει για τα τραγούδια των fab four.
Δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση να ξέρει κάποιος όλα τα τραγούδια τους για να απολαύσει αυτό το βιβλίο, αν και στην αντίθετη περίπτωση καταβροχθίζεται απνευστί και οι δεκάδες καινούριες πληροφορίες βρίσκουν κατευθείαν τη θέση τους στο μυαλό του αναγνώστη.
Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο έμαθα δεκάδες πράγματα που δεν ήξερα για τους Beatles και τα τραγούδια τους. Το πιο σημαντικό από όλα είναι το γεγονός ότι πολλά από τα αγαπημένα μου τραγούδια των Beatles αποδίδονται στον Paul McCartney ο οποίος υπήρξε και ο ποιο εργατικός από όλους.

Ας δούμε όμως μερικά νόστιμα που νομίζω ότι θα θέλατε να ξέρετε:
  1. Ο McCartney ξύπνησε ένα πρωί με τη μελωδία του Yesterday στο μυαλό του. Έψαχνε ένα μήνα μήπως ήταν κάποιου άλλου. Όταν άρχισε να το δουλεύει και δεν υπήρχαν ακόμα στίχοι, χρησιμοποιούσε το εξής στιχάκι: "Scrambled eggs, Oh you've got such lovely legs"
  2. To πρώτο τραγούδι τους που κυκλοφόρησε και δεν είχε ερωτικό θέμα ήταν το Nowhere man, και είχε να κάνει με την έλλειψη αυτοεκτίμησης του Lennon.
  3. Ο αβγουλάς (egg-man) Του Ι am the walrus φέρεται κατά μία εκδοχή να είναι ο τραγουδιστής των Animals, Eric Burdon ο οποίος συνήθιζε να σπάει αβγά σε γυμνά κορίτσια συνήθως ξαπλωμένα...
  4. Η Martha από το Martha my dear μάλλον ήταν το σκυλί του McCartney.
  5. Το she came in through the bathroom window απο το Abbey road γράφτηκε από τον Paul με αφορμή μια διάρρηξη (κλάπηκαν μόνο ρούχα και φωτογραφίες) που έγινε στο σπίτι του από ομάδα groupie s.

Όπως και να το δούμε, είναι ένα βιβλίο που οι fans του συγκροτήματος θα ευχαριστηθούν να διαβάσουν.

6 Comments:

Blogger Xνούδι said...

Πρόλαβα να το δω και να το κρατήσω λίγο, όσο χρειαζόταν δλδ για να το διαλέξω ως δώρο. Ηταν στην έκθεση βιβλίου που έγινε τον Σεπτέμβρη. Δεν χρειάστηκε περισσότερο για να καταλάβω πως όντως πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά (τουλάχιστον σε ότι αφορά το αισθητικό μέρος του βιβλίου). Μετά μου επιβεβαίωσαν αυτά που έλεγε ο πωλητής. Πως πρόκειται για μια πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση που δεν αφορά μόνο τους φαν του συγκροτήματος.
Τώρα που λες τα ίδια γιατρέ, είναι ένας ακόμα καλός λόγος να το αγοράσω και για μένα.
Ακούγονται έξυπνες, αστείες και γοητευτικές οι ιστορίες τραγουδιών που ανήκουν στην κατηγορία αυτών που μένουν αύθαρτα στον χρόνο.
Αν το έχεις ήδη διαβάσει, πες μου η περιβόητη Μισέλ ποιά ήταν. Το έχω απωθημένο το κομμάτι αυτό, καθώς στα οχτώ μου ο δάσκαλος στο ωδείο με έβαλε να το παίξω και πολύ τον μίσησα, αφού τότε το θεώρησα άθλο και όχι μουσική άσκηση
:)

23/2/07 08:33  
Blogger Tasis Plisis said...

Μετα απο προτροπη του annania, να'μαι κι εδω! Ωραιο το blogακι παιδια. Keep on the good work! ;)

23/2/07 11:18  
Anonymous Ανώνυμος said...

@Χνουδι
Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και πολύ καλή επιλογή για δώρο (και σε μένα σαν δώρο έφτασε).
Σχετικά με το Μισέλ μπορεί και να σε απογοητεύσω. Υπήρχε στην αρχή η μελωδία του McCartney ο οποίος τη συνέθεσε ακούγοντας κάποια στιγμή σε ένα πάρτυ έναν κουλτουριάρη σπουδαστή να παίζει κάτι σαν γαλλικό τραγούδι στην κιθάρα του. Για καιρό, ο Paul το έπαιζε σαν αστείο για να διασκεδάζει τους φίλους του με αστείους παθιάρικους γογγυσμούς (sic).
Μετά ο Lennon του πρότεινε να βάλει στίχους για να το βάλουν σε άλμπουμ. Σε κάποια φάση ο Paul μίλησε με κάποια φίλη φίλου που ήταν καθηγήτρια γαλλικών και της ζήτησε να του πει όμορφα λόγια στα γαλλικά που να ταιριάζουν. Του κόλλησε το γαλλικό του ανθρώπου!
Και της είπε δώσε μου ένα δισύλλαβο όνομα και έναν χαρακτηρισμό που να ταιριάζει κι εκείνη με τη μία σκέφτηκε Michelle ma belle!
Μετά από μερικές μέρες ο Paul της τηλεφώνησε και ζήτησε να του μεταφράσει το "these are words that go together well".
Μετά τη γέφυρα I love you, I love you την πρόσθεσε ο John, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

Α! Επίσης ο Paul ήταν πραγματικά υπερήφανος που πρόσθεσε στο κομμάτι μια Fa maj7 με αυξημένη ενάτη που του έδειξε κάποιος υπάλληλος σε ένα κατάστημα μουσικών οργάνων του Λίβερπουλ.

Πως το είδες;

@DCD
Καλώς μας βρήκες!

23/2/07 20:00  
Blogger GLOBAL said...

Δεν είμαι beatlική, σχεδόν τους βαριέμαι μουσικά, αλλά χρόνια τώρα δεν μπορώ να καταλάβω την μανία των "ειδικών" να επεξηγήσουν τις ιστορίες των τραγουδιών. Αν τον είχα τον κύριο Steve Turner φάτσα κάρτα το πιθανότερο που θα του έλεγα θα ήταν: "Άσε τα κρυφά νοήματα, κάποια πράγματα είναι ωμά, κοφτά και παθιασμένα από μόνα τους. Άκου τα και κάνε το γαργάρα ρε άνθρωπε". Αυτό το γαργάρα ιδέα δεν έχω πως θα το μετέφραζα στα αγγλικά. Kατά τα άλλα Dr. Uqbar εύγε, κάνεις για promotion βιβλίων, αλλά κάτι σε espresso μου κάνει αυτό με τον αβγουλά, κτλ...

27/2/07 20:57  
Blogger Horexakias said...

Η γαργαρα ειναι gargle,οποτε μεινε ησυχη.Οταν τον δεις θα του τα πεις ολα εξω απο τα δοντια,χωρις αγνωστες λεξεις.Το κειμενο πολυ ωραιο.Περιεκτικο+καλογραμμενο,αν και προτιμω τους Stones.

1/3/07 20:02  
Anonymous Ανώνυμος said...

@global+@horexakias
Και καλά κάνετε και προτιμάτε τους stones. Έμειναν ως χειρότερα παιδιά στην ιστορία, αν και ένα από τα πρώτα τους hits μετά τις blues-διασκευές στην Chess ήταν των Beatles. Είχαν λέει ο κύριος Steve πολύ καλές σχέσεις!

1/3/07 20:09  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home